raw00210Stal Edda biedt de unieke mogelijkheid om kennis te maken met het IJslandse paard en zijn comfortabele tölt. IJslandse paarden zijn vriendelijke, sociale en werkwillige dieren die rechtstreeks afstammen van het Europese oerpaard. Door het invoerverbod van paarden dat op IJsland is ingegaan rond het jaar 1100, is dit sterke ras altijd raszuiver gebleven. Door deze strenge regelgeving zijn de gangen, tölt en telgang, bewaard gebleven. IJslanders zijn kleine, compacte en sterke paarden, waardoor ze met een schofthoogte tussen de 1.30 en 1.45 meter ook volwassenen makkelijk kunnen dragen. Een IJslands paard kenmerkt zich door zijn weelderige bos manen en in de winter een lekker warme, wollige vacht. Alle kleuren komen voor; van zwart, vos en bont tot alle wildkleuren en zilverappel.

Tölt
De tölt is een zeer comfortabele gang. De beenzetting is gelijk aan die van stap, het verschil zit in het optillen en neerzetten van de benen. Gevolg hiervan is dat het paard in stap afwisselend op twee of drie benen staat en in tölt op twee benen of op één been tegelijk steunt. Hierdoor ontstaat er, in tegenstelling tot bij de draf, geen zweefmoment en kan de ruiter rustig in het zadel blijven zitten. Eenimg_3358 lange tocht maken over het Vlielandse strand in deze comfortabele tölt is dan ook heerlijk ontspannend.

Telgang
De telgang is een gang waarbij het paard zijn beide benen van één zijde en daarna die van de andere zijde gelijktijdig verplaatst. Dit wordt een laterale beweging genoemd. Voor kamelen en giraffen is deze gang normaal en bij sommige paarden komt het voor, waaronder bij de IJslander. Een langzame telgang wordt schweinnepass genoemd en is niet gewenst. Op wedstrijden wordt de telgang op een lange rechte baan gereden en worden zeer hoge snelheden gehaald.